Ouders en de studie- en beroepskeuze van hun zoon of dochter

Uw zoon of dochter staat voor belangrijke keuzes op het gebied van studie- en beroepskeuze. De school waarop hij of zij zit verzorgt LOB. Dit begrip staat voor Loopbaan Oriëntatie Begeleiding. Studie-en beroepskeuze is immers geen eenmalige zaak, maar een proces van keuzes in een loopbaan. De leerling zou zich bij die keuzes steeds moeten realiseren:

  • wat zijn mijn kwaliteiten: wie ben ik en wat kan ik?
  • wat zijn mijn motieven: wat wil ik, wat drijft mij?
  • wat past bij mij: studie en/of werk
  • wat is mijn uiteindelijke doel?
  • wie kan mij bij deze vragen helpen?

De Koerswijzer is een methode die aan al deze facetten aandacht besteed. Het bestaat uit een werkboek en een website. In het werkboek vindt de leerling allerlei opdrachten rondom de te maken keuzes. Op de website staat veel informatie over opleidingen en beroepen en worden bepaalde opdrachten uitgewerkt in het zogenaamde Koersdossier. Dit alles mondt uit in een Keuzepaspoort, waarin de te maken keuzes worden onderbouwd.

Uw rol als ouder is heel belangrijk in het proces van LOB. Onderzoek heeft uitgewezen dat ouders de meeste invloed hebben op de keuzes van hun kinderen. Het is ook daarom dat u op verschillende momenten in de methode wordt gevraagd mee te denken met uw zoon of dochter. Daarbij is het essentieel oog te hebben voor de eigenheid van uw zoon of dochter en de lastige fase waarin hij of zij verkeert. Een coachende rol aannemen en op gelijke voet proberen te komen is een belangrijke stap.

Wij wensen u veel succes. Mocht u meer willen weten over hoe u uw zoon of dochter het beste kunt helpen, dan kunnen wij u het boek ‘Help mijn kind moet kiezen’ aanbevelen. Daarin komen alle aspecten rondom kiezen aan bod en krijgt u veel extra informatie. Kijk voor meer informatie op www.hmkmk.nl

Gebruikt uw zoon of dochter niet de Koerswijzer methode en wilt u hem of haar toch een aantal testen laten maken, ga dan naar 'Meer SBK'Copyright © 2005-2019 Koerswijzer. - All Rights Reserved. | Webdesign : Studio L.E.O. | Techniek & Realisatie : NMTrix.com